Zeman vyjádřil podporu vládě, Chovanec nikoli

Po měsících jednání požádala vláda Poslaneckou sněmovnu o důvěru. V Poslanecké sněmovně podpořil před hlasováním prezident Miloš Zeman druhou vládu premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO. Ve svém projevu zdůraznil, že chová naději, že poslanci důvěru kabinetu vyjádří, a poblahopřál předsedům ANO, ČSSD a KSČM k ukončení dlouhých vyjednávání.

Kvůli svému svědomí a poslaneckému slibu dnes naopak v hlasování vládu nepodpoří poslanec ČSSD Milan Chovanec. Vadí mu zejména vládní podpora KSČM, podmínky, které byly vyjednány v koaličních rozhovorech současným vedení ČSSD a ANO a skutečnost, že ve vládě stále ještě není pět sociálních demokratů. Zeman kvůli svým výhradám odmítl jmenovat nominanta ČSSD Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí a resort dočasně vede předseda ČSSD Jan Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

Kromě prezidenta republiky vystoupila na půdě Poslanecké sněmovny i opozice. Podle předsedy ODS Petra Fialy představuje vláda Andreje Babiše politické nebezpečí, protože například nejsou známy podmínky, za nichž budou vládu podporovat komunisté.