Tři Češi zkusí štěstí na Tour de France

Tour de France na Champs-Élysées v Paříži, foto: youkeys, CC BY 2.0

V sobotu odstartuje 104. ročník slavného závodu Tour de France. Některými etapami zavítá i do sousedních zemí. Letos startuje v německém Düsseldorfu. Česko bude mít na startu tři cyklisty.

Ondřej Cink,  foto: Tomáš Kohout,  archiv ČRo
"Bude to Ondřej Cink, Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar. Ondřej Cink tam pojede jako úplný nováček. Je to člověk, který dokázal jezdit pro medaile na MS horských kol. Vyhrál kategorii do 23 let a teď je prvním rokem mezi silničními cyklisty. Daří se mu ve stáji Bahrain Merida takovým způsobem, že si ho vytáhli na Tour de France, což si myslím, že je pro něj obrovská pocta. Zároveň on sám neví, co od toho čekat, protože tak dlouhý etapový závod nikdy nejel. Navíc je po závodě okolo Švýcarska, jak říkal, docela unavený,"říká Tomáš Kohout, sportovní redaktor Radiožurnálu.

Právě závod Tour de France byl jedním z hlavních lákadel, kterým Ondřej Cink podlehl při zvažování přestupu z horských kol. Na Tour bude mít za úkol pomáhat, sbírat zkušenosti a dojet pokud možno do cíle. Roman Kreuziger bude mít jiné úkoly.

Zdeněk Štybar,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
"Myslím, že jede na svoji osmou Tour de France. Je to velice zkušený borec. Bude kapitánem týmu Orica. Není to lídr, který by měl vyhrát, ale má tým řídit na silnici, a pomáhat svým dvěma lídrům, aby byli co nejvýše v celkovém pořadí. Své zkušenosti má využit pro to, aby cyklistům říkal: ty se pohybuj vpředu pelotonu, ty vzadu, ty dojeď pro vodu. Má organizovat tým. Je to prodloužená ruka týmového ředitele, který sedí vzadu v doprovodném autě. Je otázka, s jakými úkoly tam pojede Zdeněk Štybar. Mohl by některou etapu vyhrát. Umí se dobře vyrovnat s krátkodobým vypětím. Má výbušnost a nabral už i vytrvalost. Přišel z terénu z cyklokrosu jako trojnásobný mistr světa. Má i dobrou techniku jízdy na kole, říká se, že umí jezdit. To není kupodivu samozřejmost pro některé další cyklisty, kteří často padají. Jenom jedou a šlapou bez mozku, a moc nad tím nepřemýšlejí. Zdeněk Štybar nebo Peter Sagan to jsou ti, kteří i umějí jezdit na kole, a je to velká výhoda."

Na Tour de France se zatím podívalo jen málo Čechů

Tour de France na Champs-Élysées v Paříži,  foto: youkeys,  CC BY 2.0
I když se trasa závodu každý rok obměňuje, tradičními pasážemi jsou horské etapy v Pyrenejích a Alpách a také dojezd na Champs-Élysées v Paříží. Na závodníky čeká osm etap nad 200 kilometrů a vysokohorský závěr. Tour de France je spolu s Giro d’Italia a Vuelta součástí takzvaných Grand Tours (třítýdenních závodů, které mají 21 etap). Jak říká Tomáš Kohout, na Tour de France se zatím moc Čechů nepodívalo:

"Třeba Ondřej Cink je celkově 11. český cyklista historie Tour de France, který se na ten závod podívá. Kdybych je měl zkusit vyjmenovat, tak většina tam jela opravdu až v těch posledních patnácti letech. Z těch starších je tam pár. Prvního účastníka Tour de France jsme měli tuším v 80. letech. Byly to velké výjimky. Byli rádi za to, že se vůbec dostali do zahraniční stáje, natož na Tour de France. Je to nejslavnější závod na světě. Sledují ho milióny lidí přímo u trati. Myslím, že dokonce v Guinnessově knize rekordů je zaznamenán jako sportovní podnik s největší diváckou účastí přímo na místě."