Federer si s Berdychem zahrál na lodi pod Karlovým mostem

Tomáš Berdych a Roger Federer na lodi pod Karlovým mostem, foto: ČTK

Švýcarský tenista Roger Federer téměř po deseti letech zavítal do Prahy. Vítěz nedávného Australian Open a držitel rekordních osmnácti grandslamových titulů přijel do české metropole propagovat zářijový Laver Cup a spolu s českou jedničkou Tomášem Berdychem pozdravil fanoušky na Staroměstském náměstí.

Roger Federer na Staroměstském náměstí,  foto: ČTK
Federer se v Praze objevil poprvé od září 2007. Tehdy hrál v české metropoli daviscupovou baráž, v níž Švýcaři podlehli českému týmu 2:3. "Když jsem tu byl naposledy, sice jsme prohráli, ale Prahu mám moc rád, je to jedno z nejhezčích měst v Evropě. Když jsem známým říkal, že jedu do Prahy, říkali, že jsem šťastný muž,"řekl Federer na Staroměstském náměstí, kam dorazilo několik tisíc fanoušků a kde nechyběl ani Berdych.

V Laver Cupu se utká tým Evropy s výběrem světa

První ročník Laver Cupu, v němž se utká tým Evropy s výběrem světa, se uskuteční v pražské O2 areně 22. až 24. září. Vedle Federera je jistá i účast Španěla Rafaela Nadala, s nímž se švýcarská legenda utkala v nezapomenutelné pětisetové bitvě nedávného finále Australian Open.

"Nemůžu se dočkat září. Bude to jedna z nejlepších akcí za poslední roky a věřím, že na tak úžasném místě, kde lidi milují tenis, vznikne tradice, která bude trvat třeba dalších 100 let,"řekl Federer. Evropský tým povede na Laver Cupu jako kapitán Švéd Björn Borg a jeho protějškem bude Američan John McEnroe. Za oba výběry nastoupí šest nejlepších hráčů. Švýcarská legenda pak s Tomášem Berdychem poslali mezi fanoušky dva míčky, a kdo je chytil, získal první vstupenky na Laver Cup.

Tenis pod Karlovým mostem sledovala spousta diváků

Tomáš Berdych a Roger Federer na lodi pod Karlovým mostem,  foto: ČTK
Federera v Praze čekalo také focení materiálů pro akci. Berdych mu v metropoli dělal průvodce, Švýcar viděl i centrum města a před akcí na Staroměstském náměstí si s českou jedničkou zahráli tenis na lodi plující u Karlova mostu. "Byla zima, ale bylo to příjemné. Byla to skvělá příležitost, jak Rogerovi ukázat trochu Prahy. Z mostu nás sledovalo hodně lidí, hrát tenis pod Karlovým mostem je něco výjimečného,"řekl Berdych.

Lístky na všechny tři hrací dny budou v cenách od 4500 korun do 17.900 korun. Později se začnou prodávat vstupenky na jednotlivé hrací bloky za 990 korun. Akce vymyšlená jako pocta Australanovi Rodu Laverovi by se měla konat každý rok v září s výjimkou roku, v němž jsou letní olympijské hry. Už je jasné, že v roce 2019 bude ve Spojených státech a pak znovu v Evropě.