Češi v Riu věří, že zopakují úspěch z OH v Londýně

Lukáš Krpálek, foto: ČTK

Česká republika má sice nejmenší olympijskou výpravu za posledních šedesát let, přesto věří v úspěch podobný tomu v Londýně před čtyřmi lety. Tehdy tým se 133 členy vybojoval deset medailí včetně čtyř zlatých a na olympijských hrách v Riu to může zopakovat. V týmu je několik velkých nadějí, ale některé měly v sezoně zdravotní potíže. I proto je šéf českého týmu Martin Doktor spíš opatrnější a mluví o nejméně sedmi cenných kovech.

Barbora Špotáková | Foto: Ludovic Péron,  CC BY 3.0
Martin Doktor se bude hodně spoléhat na atlety. Do historie může vstoupit oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková, která zaútočí na třetí zlato za sebou, čímž by se vyrovnala trojnásobnému olympijskému vítězi Janovi Železnému. Lepší v tuzemské historii co do medailového zisku už byly pouze legendy Emil Zátopek a Věra Čáslavská. Jenomže Špotáková si v březnu zlomila zánártní kůstku, což přípravu poznamenalo. Nemohla běhat, a i když se dostala zpátky do formy, o medaili bude muset bojovat. "Jsem optimista, ale medaile nejsou zadarmo, takže jsem hodně pokorná. Musím prodat to, co jsem stihla natrénovat," prohlásila. V 35 letech je na olympiádě počtvrté a pravděpodobně i naposledy.

Atleti mají i další medailové naděje

Zdravotní potíže měla také dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová. Na jarním soustředění v Jihoafrické republice ji trápila Achillova šlacha a potíží se bronzová medailistka z Londýna zbavovala dlouho, kvůli čemuž nakonec vynechala všechny důležité mezinárodní starty. "Ještě mám chvíli čas, tak tu formu musím vyladit. Snad jsem manko dohnala," věřila dva týdny před olympijským závodem.

Jakub Holuša,  foto: Miaow Miaow,  Public Domain
Atleti mají další naděje. Oštěpaři Vítězslav Veselý s Jakubem Vadlejchem jsou adepty na cenný kov, zadařit ve finiši při pomalejším závodu se může i Jakubu Holušovi, který nedávno vytvořil český rekord na 1500 metrů. Otazníky visí nad formou letos zraněné chodkyně Anežky Drahotové i nad tyčkařem Janem Kudličkou, jenž minulý týden zlomil tyč a poranil si stehenní sval.

Vodní slalomáři zatím nikdy nepřijeli s prázdnou

Tradičními sběrateli medailí jsou vodní slalomáři, kteří v novodobé historii ČR nikdy nepřijeli s prázdnou. V Riu je však úplně nový tým. Přesto úřadující mistři světa Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová mají životní šanci. Kajakáře čeká kvalifikace už v neděli. "Když zajedu kvalitní jízdu, medaile by to měla být," věřil Prskavec.

Největšími sběrateli se mohou stát rychlostní kanoisté. Zálusk na pódium si dělají Martin Fuksa, čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba, který bude obhajovat bronz z Londýna. A Dostál bude mít na stupně vítězů šance dvě, neboť ho čeká také individuální závod na 1000 metrů, v němž je mistrem světa z roku 2014 v Moskvě. A podle svých slov sní o dvou zlatých.

Ondřej Synek,  foto: ČTK
Hned první víkend budou ve hře také skifařští obhájci medailí z Londýna. Ondřej Synek chce po dvou stříbrech konečně olympijské zlato, Miroslava Knapková se pod novým jménem Topinková hned v sobotu pustí do rozjížděk. Její formu ale také nelze považovat za životní.

Vystřílí si cenný kov i střelci?

Pokaždé od roku 1988 přivezli z olympiády medaili sportovní střelci. V týmu jsou z nich letos dva - olympijský vítěz z Pekingu v trapu David Kostelecký a bronzová z malorážky v Londýně Adéla Bruns, dříve Sýkorová. Také oni jsou ale ve svých prognózách opatrní.

Lukáš Krpálek,  foto: ČTK
První olympijskou medaili bude chtít judista Lukáš Krpálek, mistr světa z roku 2014. Obhajovat zlatou medaili bude moderní pětibojař David Svoboda, v zákulisí se ale věří spíš Janu Kufovi. V dobré formě je čerstvý vicemistr světa na horských kolech z Nového Města na Moravě Jaroslav Kulhavý, obhájce titulu z Londýna, byť také on laboroval se zdravotními problémy a se zlomenou rukou nemohl dlouho trénovat. Jeho parťák Ondřej Cink může překvapit.