Mapy USE-IT turistům poradí, kde v Praze krmit labutě

Foto: Český rozhlas - Radio Praha

Chcete Prahu a další města poznat trošku jinak? Poznávejte je podle netradiční mapy určené pro mladé cestovatele s nízkým rozpočtem. Dozvíte se, kam jít na koncert zadarmo, kde je klub bez turistů, kam chodí místní, a podobně.

Infocentrum v Praze, kde se pořádají i cestovatelské večery, už navštívili turisté z více než 50 zemí světa. Cestovatelům tu poradí, co vše by v Česku neměli minout, pomůžou jim i výlet naplánovat.

Začátek hnutí USE-IT sahá do roku 1968 a souvisí s velkou hippie revolucí, o pět let později vyšla první publikace, která radila, kde se najíst, kde přespat, kde odpočívat. Pak vše na nějakou dobu utichlo, aby se o pár let později objevila v Bruselu nová publikace, kde byl představen koncept "setkej se s místními."

USE-IT mapa se stává fenoménem. Zapojila se například Varšava, Drážďany, Turín, Porto, Cork, Cordoba a další města. Praha se k projektu připojila v roce 2011. A od té doby vyšlo už několik map, uvedla členka týmu USE-IT Prague Anna Horáčková.

Anna Horáčková,  foto: Archiv Anny Horáčkové
"Vždycky vybíráme ze třech či čtyřech témat. Měli jsme téma Magie - dobu Rudolfa II. a magistra Kellyho, měli jsme dobu Karla IV., i řeku jako ústřední téma pro pražskou mapu. Důležitou pozici v týmu má grafický designér. Stará se o to, jak mapa ve výsledku vypadá. Dělá návrhy obálky i kreseb, které tam jsou. Mapa nevychází jenom v Praze, ale i v dalších českých a evropských městech, proto má každý tým jiného grafického designéra, a na obálce mapy je to vidět. Některá vypadá jako obal od CD, jiná jako komiks, další je kreslená lidově. Máme i fanoušky, kteří je sbírají, protože se jim líbí."

Lokální skupiny se začaly formovat i v dalších českých městech.

"Praha vychází od roku 2011. O rok později vydal první mapu ostravský tým. Postupně se začaly přidávat i další města. Třeba Brno vydává mapy od roku 2013. Daří se jim to každý rok, stejně jako Ostravě. Vyšla i první dvojmapa. Na jedné straně jsou České Budějovice, na druhé straně Český Krumlov. V roce 2014 byla Plzeň Evropským městem kultury. Při té příležitosti se nám podařilo vydat mapu Plzně, a předloni mapu Olomouce, která by letos měla vyjít znovu. Postupně nás oslovují další města, jestli bychom jim nepomohli, alespoň v těch začátcích."

Mapa představí i brněnský hantec

Například v Brně kromě tipů, jak se chovat jako místní třeba při objednávání jídla v restauraci, dává mapa návrhy na procházky nebo představuje hantec. Cestovatelé se tu dozvědí, kde si dávají Brňáci sraz, jak bojovat o kuličku z orloje, mapa je zavede do nejznámějších studentských klubů, i do tajemné Kamenné kolonie, kde se konají zajímavé kulturní akce.

Do pražské mapy by se znovu mohly vrátit i některé zvláštnosti, připomíná Anna Horáčková:

Foto: Český rozhlas - Radio Praha
"Lákali jsme lidi i na to, co Pražané často dělají, že vezmou starý chleba, a jdou krmit labutě. Vyznačovali jsme na mapě místo, kde se labutě krmit dají, třeba na Kampě. Já mám ráda pohled na Prahu z Riegerových sadů. Turista by je asi minul, jsou totiž nad Hlavním nádražím. Také jim doporučujeme tipy na místa, kam se dá jít v Praze zadarmo. Naši turisté mapu využívají hlavně v létě. Dáváme tam například tipy na místní akce, které se opakují každý rok. Zveme i na farmářské trhy. Často naši mapu využívají lidé z jihovýchodní Asie. Ti znají trhy, ale tohle je něco úplně jiného. Na různých náměstích jsou zdarma koncerty. Důraz klademe i na to, ať se nebojí vyjet z Prahy ven. Příroda je tady krásná. Sami jim říkáme, že často tady o víkendu Pražany nepotkají, protože jsou na chatách, chalupách, nebo sbírají houby, což už teď v zimě nejde."