13 komnat a 1 kostlivec ve skříni: první republika v Tančícím domě

Foto: Martina Bílá

Dámy v elegantních šatech, lesk stříbrného plátna, Osvobozené divadlo..., ale také světová krize nebo národnostní problémy. I taková byla první republika a i takovou ji představuje výstava v Tančícím domě.

Foto: Martina Bílá
Rodinný kabriolet Walter, který si továrník postavil jen pro svou rodinu, modely z předních pražských salónů, ale třeba i dětské hračky zaplnily hned několik pater Tančícího domu. Na začátku května v něm totiž byla otevřena výstava 13 komnat první republiky. Otázka pro spisovatele Petra Stančíka, který se na výstavě podílel, se vzhledem k názvu přímo nabízela. Měla první republika svou 13. komnatu?

"Těch třináctých komnat bylo více. Byla to především nevyřešená národnostní otázka - sudetští Němci, Slováci...Potom to byla hospodářská krize, která přišla ve třicátých letech z Ameriky a naši zemi zasáhla obzvlášť krutě. Já si ještě pamatuji, jak mi můj dědeček, který to zažil, vyprávěl, jak jedli vrány a vývar z chroustů. Strašně smutný byl pak i ten rozpad po mnichovské dohodě, ale to už pak byla druhá republika. My jsme se těmto tématům nesnažili nějak vyhýbat, ale popravdě řečeno, na tom není co ukazovat. Nejvíce jsou vidět věci, které se lesknou, které představují něco pozitivního - třeba Tatra 77, první sériově vyráběný proudnicový automobil na světě. To je krásná věc, to můžete ukázat. Ale jak stojí dělníci frontu na polévku, to moc ukazovat nejde. V těchto tématech jsme se tedy necenzurovali, ale snažili jsme se, aby ta výstava byla zajímavá, aby měly věci svůj příběh, vypadaly hezky a měly nějaké poselství. V tomhle nás problémy první republiky moc neinspirovaly."

Foto: Martina Bílá
Objevil jste, když jste výstavu připravovali, třeba něco, o čem jste nevěděl?

"Ano a snad to bude zajímavé i pro posluchače. Český fotograf a mystik František Drtikol, kterého známe jako autora fotografií, tak dělal i grafiky. A to jsem vůbec nevěděl. Patří právě do období první republiky, proto je tady máme. V zákopech nemohl František Drtikol fotografovat, hodně kreslil, takže když se vrátil z války, tak vytvořil cyklus asi padesáti grafik, leptů a litografií. Dodnes se zachovalo 24 desek. Velkou část toho cyklu mohou vidět i návštěvníci výstavy."

Foto: Martina Bílá
Vy jste spisovatel. Může být první republika ještě něčím inspirativní pro spisovatele?

"Myslím, že určitě může. Ono se zdá, že je téma vytěžené všemi těmi televizními seriály, ale stále je tam co najít. Máme tady mimochodem celé jedno patro, které je věnováno televizním seriálům Česká televize z doby první republiky. Je tam ale stále spousta příběhů, které jsou ještě neobjevené. Já osobně mám velice rád příběh profesora Svobody. Byl to jeden ze zakladatelů kybernetiky, už za první republiky vynikl jako autor zaměřovače na protiletadlová děla. Byl to jednoduchý analogový počítač. Na výstavě to není, možná o tom mluvím zbytečně, ale ta doba byla strašně zajímavá a je tam spousta témat i pro spisovatele.

Foto: Martina Bílá
První republika neměla jen své 13. komnaty, ale, jak na výstavě názorně uvidíte, i kostlivce ve skříni. Jednoho takového s sebou vozívala Ema Destinová. Právě slavné pěvkyni je věnováno několik místností výstavy. K vidění je tam i originální nábytek z jejího bytu. A z jedné pootevřené skříně čouhá ruka kostlivce. Podívat se na ni a odhalit třeba i další zákoutí první republiky můžete až do 25.října.