Hypotečnímu trhu hrozí přehřátí, varovala Česká národní banka

Foto: Filip Jandourek

Je to už deset let od vypuknutí poslední finanční krize. A Česká národní banka teď varuje před tím, že by v Česku mohl hrozit podobný scénář, jaký tehdy krizi ve Spojených státech spustil. Snaží se proto zpřísňovat pravidla pro poskytování hypoték. Varuje před tím, že byty zdražují rychleji, než rostou mzdy, a lidé se kvůli jejich koupi stále více zadlužují.

Foto: Filip Jandourek
Pokud by se zhoršila ekonomická situace, poskytovatelé hypoték by se mohli dostat do problémů, když by dlužníci přestali splácet. Jak rostou ceny v Česku ve srovnání s Evropou, popsal ředitel odboru finanční stability České národní banky Jan Frait:

"V současné době patří růst cen rezidenčních nemovitostí v České republice mezi nejrychlejší v celé EU. Pokud jde o vnímání úrovně cen bytů, tak ty jsou podle analýz ČNB mírně nadhodnocené."

Kdyby dlužníci hypotéky nespláceli, banky by prodávaly byty za nižší cenu, než za jakou je lidé dnes pořizují. A prodělaly by na tom. A ačkoli jsou banky v České republice podle ČNB ve výborné kondici, právě odtud by v budoucnu mohlo hrozit nebezpečí finanční nestability - upozornil guvernér Jiří Rusnok:

"Hlavním rizikem je jednoznačně pokračování roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení. Pro stabilitu domácího bankovního sektoru představují rozhodující zdroj rizik právě úvěry na financování nemovitostí. Ty se v současnosti podílejí na celkových úvěrových portfóliích bank téměř 60ti procenty."

Centrální banka proto zpřísňuje podmínky pro poskytovatele hypoték. Například tak, že od poloviny příštího roku musí banky a finanční domy povinně zvýšit patřičné rezervy na hypotéky. A to na jedno procento ze současného půl procenta. Podle zátěžových testů už rezervy v této výši má většina bank, takže by to podle guvernéra nemělo zvyšovat ceny hypoték.

Naposledy centrální banka zpřísnila podmínky od dubna. Klienti musí mít naspořeno alespoň deset procent vlastních peněz z celkové ceny nemovitosti. Hypoteční banky ale mohou být takto štědré pouze zhruba u každého sedmého úvěru. U zbytku by měly v souladu s doporučeními České národní banky vyžadovat alespoň dvacet procent vlastních prostředků. To třeba u bytu za tři miliony znamená šest set tisíc korun, ke kterým je potřeba připočíst ještě čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti. Řada klientů ale tolik peněz nemá, proto si bere další úvěr - třeba od stavební spořitelny.


Ministerstvo dopravy vyhlásilo tendr na nového provozovatele mýta v Česku

Foto: Barbora Němcová
Ministerstvo dopravy vybere nového provozovatele mýta v Česku nejpozději do léta příštího roku. Zájemci mají dva měsíce na to, aby se do tendru přihlásili. Vítěz musí rozšířit výběr mýta o 900 kilometrů na silnicích prvních tříd. Vítěz by pak měl začít fungovat od roku 2020.

Mýto se v Česku vybírá už deset let. Jako jediná tehdy splnila všechny kritéria společnost Kapsch, která dostala smlouvu na deset let. Kontrakt skončil na konci loňského roku. Stát ale nestihl najít nového provozovatele a hrozilo, že se žádné mýto vybírat nebude. Proto se prodloužila smlouva s Kapschem o další tři roky, doplňuje ministr dopravy Dan Ťok za Hnutí Ano: "Prodloužením s firmou Kapsch jsme ten systém za prvé zlevnili, za druhé jsme umožnili vypsání této soutěže."

Uchazeči můžou využít stávající brány, nebo zvolit úplně nový způsob výběru mýta. Stát plánuje, že deset let jeho provozu vyjde na maximálně 29 miliard korun.


Japonsko je druhým největším zahraničním investorem v České republice

Japonsko je druhým největším zahraničním investorem v Česku. Je u nás téměř 250 společností a zaměstnávají zhruba 50 tisíc lidí. Japonské společnosti mají s investicemi v Česku velké a dlouholeté zkušenosti a dá se s klidem říci, že tu investují rády nejen proto, že jsme členem Evropské unie, ale hlavně proto, že zdejší zaměstnanci jsou zvyklí odvádět kvalitní práci.

Japonsko si drží druhou příčku za Německem. Objem investic je lehce nad polovinou těch německých. (do roku 2015 německé firmy investovaly v ČR 207 miliard korun, japonské 122 miliardy. Jižní Korea 77 mld, USA 72 mld.) Generální ředitel státní agentury Czech Invest Karel Kučera už před časem připomněl, že Japonsko do českých podniků investuje už 23 let. Většinu zboží, které tu japonští vlastníci vyrobí, vyvážejí do Německa.


Ze zemí EU do Česka můžeme volat bez roamingových poplatků

Ilustrační foto: Jan Vašek,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED
Od čtvrtka můžeme volat i z jiných zemí Evropské Unie za stejné ceny jako doma. A platí to i pro SMS a přenos dat. Zrušení roamingových poplatků se týká 28 členských zemí EU a 3 zemí Evropského hospodářského prostoru - Lichtenštějnska, Islandu a Norska.

"To znamená například, že pokud lidé mají ve svém tarifu neomezený počet volných minut, mohou neomezeně volat také ze zemí EU bez jakéhokoliv příplatku," uvedla mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Při volání z Česka se nic nemění, platí stejné podmínky jako doteď. Záleží na tom, jestli voláte na české číslo nebo zahraniční. Tedy: Pokud voláme z Česka na české číslo do zahraničí, neplatíme nic navíc. Pokud voláme z Česka na zahraniční číslo, jde o mezinárodní hovor a tam ceny zůstávají podle platného ceníku. A stejné poplatky jako dřív zůstávají i pro volání do zemí mimo Unii.


Nejchudší české rodiny dávají na splátky třetinu svých měsíčních příjmů

Zadlužení českých rodin stále roste. Kdo dává na splácení nejrůznějších dluhů největší část svých příjmů, zkoumala nová analýza finančně-poradenské společnosti Broker Consulting. Největší část svých příjmů na splácení půjček dávají ty nejchudší domácnosti. Konkrétně to jsou rodiny, které měsíčně hospodaří maximálně se sedmnácti a půl tisíci korunami. Na splácení dluhů padne v průměru třetina jejich příjmu. Na rozdíl od rodin s vyššími příjmy to jsou často dluhy, kterými řeší aktuální finanční tíseň a také spotřebitelské úvěry, říká Michal Cibulka, analytik společnosti Broker Consulting:

"Chtějí řešit aktuální situaci, například ztrátu zaměstnání a tak dále. Rodina přichází o příjem a ten je potřeba nějakým způsobem nahradit. A právě velká většina těchto dluhů jsou právě spotřebitelské úvěry. U těch bohatších rodin, já to nazvu dobrý dluh, jsou hypoteční úvěry."

Chudé rodiny si také podle Cibulky nedokážou vytvořit finanční rezervu pro nenadálé situace a musí je proto řešit právě nevýhodnou půjčkou. Většina populace se podle zjištění společnosti Broker Consulting chová finančně poměrně odpovědně.

Alena Doubková z Poradny při finanční tísni ale varuje hlavně před mikropůjčkami: "Řada klientů by si ten úvěr vůbec nevzala, když by se s prominutím musela zvednout ze židle. Dostupnost přes internet a skryté poplatky, to je to veliké riziko."

Bankovní a Nebankovní registr klientských informací na přelomu května a června uvedl, že lidé v Česku poprvé dluží dohromady přes dva biliony korun. Meziročně je to o devět procent víc. Zadlužení roste zejména kvůli hypotékám, u kterých se lidé snaží využít stále nízkých úrokových sazeb.


Češi tráví dovolenou víc doma

Plavecký bazén v Podolí,  ilustrační foto: Filip Jandourek
Češi letos zůstanou alespoň jednu ze svých dovolených v tuzemsku. Pokud bychom se podívali na posledních pět let, tak Češi v cizině trávili nejčastěji 14 dní, před třemi lety 10 dnů a v tuto chvíli tráví u moře většina lidí 7 dnů a zbylý čas věnují na domácí dovolenou nebo si zařídí ještě prodloužený víkend v Evropě.

České hotely by tak letos v létě mohly ubytovat rekordní počty tuzemských turistů. Podle průzkumu největšího slevového portálu Slevomat mají cestovatelé největší zájem o odpočinek v hotelích a penzionech v Krkonoších, na Lipně nebo na Šumavě. I kvůli tomu, že v posledních letech stoupá obliba dovolených v Česku musí lidé počítat s tím, že si za ubytování připlatí, říká mluvčí slevového portálu, Tomáš Holý:

"V meziročním srovnání jsou pobyty v tuzemsku dražší v průměru o 15 až 20 procent. Co se cen týče, tak třídenní pobyt pro dva v tuzemsku včetně služeb lze koupit do 4 tisíc korun, celotýdenní pobyt je pak nejčastěji v rozmezí 7 až 10ti tisíc korun."

Stoupající oblibu dovolených v Česku potvrdila i Asociace českých cestovních kanceláří. Podle jejích údajů jen loni Češi uskutečnili 12 milionů dovolených, z toho asi 8 milionů v tuzemsku. Ve srovnání s rokem 2015 tak jde o nárůst skoro o jednu pětinu. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří se lidem finančně vyplatí zůstat o dovolené v Česku.