Ekonomika

Ilustrační foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net
0:00
/
0:00

Státní rozpočet skončil v lednu v přebytku devět miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni byl ve stejnou dobu skoro 46 miliard. Za nižším přebytkem je podle ministerstva meziročně nižší příjem peněz z Evropské unie. Na celý letošní rok je rozpočet schválený se schodkem 60 miliard korun.

Lednový rozpočet skončil v přebytku devět mld. Kč, je to nejméně od roku 2009

Ilustrační foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net
Státní rozpočet skončil v lednu v přebytku devět miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni byl ve stejnou dobu skoro 46 miliard. Za nižším přebytkem je podle ministerstva meziročně nižší příjem peněz z Evropské unie. Na celý letošní rok je rozpočet schválený se schodkem 60 miliard korun.

ČNB zhoršila odhad vývoje české ekonomiky

Česká národní banka zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce o jednu desetinu procenta. V nové prognóze předpovídá růst 2,8 procenta. Bankovní rada ČNB také zopakovala, že režim devizových intervencí nejspíš skončí v polovině letošního roku. Zároveň uvedla, že kurzový závazek 27 korun za euro neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Veřejná služba opět zavedena

V Česku se od 1.února znovu zavádí veřejná služba. Měli by na ni chodit lidé, kteří jsou déle než půl roku bez práce a pobírají dávky v nouzi, aby se jim příspěvek na živobytí nesnížil. Pokud pak odpracují přes 30 hodin měsíčně, přivydělají si 605 korun. Opatření, které má podle autorů novely motivovat k práci, by se prvních lidí mělo dotknout až v srpnu - tedy poté, co budou půl roku bez práce na dávkách. Povinnou veřejnou službu před několika lety zrušil Ústavní soud, dobrovolná služba dál existovala.

Doplatky na léky možná budou pro děti a důchodce nižší

Foto: Lenka Šipošová,  ČRo
Důchodci a děti budou mít možná nižší limity pro doplatky za léky. Návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění schválila vláda, normu nyní posoudí poslanci. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby se roční limit pro děti do 18 let a seniory od 65 let snížil z 2500 na 1000 korun, u důchodců od 70 let na 500 korun. Při překročení tohoto limitu pojišťovny vrací pojištěncům peníze, které za léky zaplatí navíc. Návrh, který by měl platit od ledna příštího roku, nebude mít dopady na státní rozpočet, ale na rozpočty zdravotních pojišťoven.

Příspěvky na platy zdravotně postižených lidí se zřejmě zvýší

Státní příspěvky zaměstnavatelům na plat lidí se zdravotním postižením se zřejmě zvýší. Budou moci dosáhnout až 9500 korun měsíčně místo nynějších 8800 korun. Sněmovna to na návrh sociálního výboru schválila v rámci vládní novely o zaměstnanosti, která míří hlavně na zneužívání dočasného vysílání pracovníků do ciziny. Normu nyní dostanou k posouzení senátoři. Na příspěvky má nárok zaměstnavatel, který zaměstnává na chráněných pracovních místech víc než polovinu lidí ze zdravotním postižením z celkového počtu pracovníků. Zvýšení této dotace má kompenzovat růst minimální mzdy na 11.000 korun měsíčně. Zaměstnavatelé by se bez změny výše příspěvku potýkali se zvýšením osobních nákladů.

Igelitové tašky zadarmo skončí

Igelitové tašky už lidé v obchodech zadarmo nejspíš nedostanou. Vládní novelu, která s tím počítá, podpořili poslanci. Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO rozhodnutí Sněmovny vítá. Třeba podle opoziční ODS je ale zákon přísnější než požadavky Evropské unie.

Společnost ČEZ prodala byty v Písnici

Firma ČEZ prodala svých víc než 700 bytů na pražském sídlišti Písnice. Koupila je společnost Kennial, která v soutěži nabídla přes 1 a čtvrt miliardy korun. Nájemníci ale s prodejem nesouhlasí. Tvrdí, že měli slíbené, že si byty budou moct odkoupit. Podle vedení městské části Praha-Libuš teď není jisté, jaké plány nový vlastník bude mít. Podle mluvčího společnosti ČEZ se ale alespoň zatím pro ně nic nemění.

Chybí české konopí

Léčebné konopí,  foto: cheifyc,  CC0 / Pixabay
V lékárnách už pacienti nedostanou české léčebné konopí. Poslední dodávce totiž vypršela lhůta spotřeby. Na trhu podle ministerstva zdravotnictví zatím není ani konopí ze zahraničí. Lidé si tak na předepsaný lék budou muset počkat nejspíš ještě několik měsíců.

Stoupl počet pojistných podvodů

Pojišťovny v Česku loni odhalily pojistné podvody za víc než miliardu korun. Jejich počet tak meziročně stoupl o necelé jedno procento. Celkem kontroloři prověřili přes 16 tisíc podezřelých pojistných událostí. Vyplývá to ze zprávy České asociace pojišťoven. Nejvíc lidé podváděli u úrazového a životního pojištění, pak u pojištění aut a majetku.