Vysílač s hotelem na Ještědu možná přibude na seznam památek UNESCO

Ještěd

Na seznam památek UNESCO možná přibude vysílač s hotelem na Ještědu. Je to unikátní stavba, která si odvahou své konstrukce i architekturou získala pozornost nejen domácího, ale i zahraničního publika.

Ještěd | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Začátkem 20. století byl na Ještědu otevřen velkolepý horský hotel. Stala se však pro něj osudná zima roku 1963, kdy kvůli neopatrnému rozmrazování lehl popelem. Vrchol hory byl opět prázdný, ale za dva roky se začalo se stavbou nové dominanty.

"Stavba byla započata roku 1965, byla ukončena v roce 1973 a v tomto roce byl postupně zahájen i provoz. Architektem této stavby je Karel Hubáček, který za projekt obdržel Perretovu cenu,"

říká Tomáš Sejkora z hotelu Ještěd. Vysílač byl ohodnocen i jako česká stavba 20. století. Vše začalo tak, že na nový hotel a vysílač byla vypsána soutěž, která počítala se dvěma stavbami. Karel Hubáček navrhl jen jednu, i když tím vlastně porušil zadání. Architekt Miroslav Ulmann, tvůrce urbanistické tváře Liberce o soutěži později řekl: "Nikdy se architekti nedokázali úplně shodnout na ztvárnění určitého prostoru, jedinou výjimkou byl Ještěd. S nápadem Karla Hubáčka souhlasili všichni a hned napoprvé." A Karel Hubáček se stal známým po celém světě.

Ještěd,  foto: Štěpánka Budková
Konstrukce byla zvolena velmi odvážně - na železobetonovém válcovitém jádru skládajícím se ze dvou sloupů, jsou ukotveny nejenom anténní stožáry, ale i jednotlivá podlaží a ocelohliníkový plášť. Brzy po dokončení autoři projektu zažili nejednu pernou chvilku. Zvláště když se díky silnému větru celá stavba rozkývala a hrozilo, že se v horní části rozlomí. Tento problém pro všechny budoucí větrné dny vyřešilo umístění více jak půltunového betonového závaží, které utlumilo kmitání. V netypicky řešených interiérech převládalo sklo, typický materiál pro zdejší oblast. Vysílač Ještěd tvoří opravdovou dominantu zdejší krajiny. Jeho tvar navozuje asociace se světem sci-fi, je to stříbrný protáhlý kužel, který se tyčí do úctyhodné výše.

"Kruhový průměr je zhruba 33 metrů široký a výška je 90 metrů."

Rozhlížet do okolí se dá jak z terasy, tak z hotelových pokojů. Podle Petry Ulbrichové z ministerstva kultury jsou šance této národní kulturní památky na zápis do UNESCO díky řadě mezinárodních ocenění velmi reálné.

"Je ve výběrovém seznamu, který se posílá vždycky na předběžné odsouhlasení jako avízo UNESCO, že tyto věci budeme navrhovat. Já osobně se domnívám, že má tolik mezinárodních ocenění, že by se tam dostat mohl."

Ze zahraničních návštěvníků sem jezdí hlavně Němci, Holanďané a Poláci. Pokud by byl hotel a vysílač Ještěd zapsán do UNESCO, určitě by to zvýšilo počet turistů v regionu.