Výstava „Svědkové lidskosti“ se vydává na cestu Českem

Foto: Martina Schneibergová

Výstava představující osudy deseti lidí, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem, se z Prahy stěhuje do Brna. Expozice přibližující osudy sudetoněmeckých odpůrců nacistického režimu byla poprvé uvedena 25. února 2017 v Emauzském klášteře v Praze. Nyní v rámci Česko-německého kulturního jara zahajuje pouť po celé České republice.

Foto: Martina Schneibergová
Od 7. dubna do 1. května 2017 bude výstava k vidění v Brně v kostele sv. Jakuba.

„Když se zabýváme tragickou historií druhé světové války, neměli bychom vidět jen Čechy a Němce, ale zejména osudy konkrétních lidí. Myslím, že až pak si často uvědomíme skutečný rozměr lidského neštěstí, které nacistická diktatura přinesla, odvahu těch, kteří se rozhodli se jí vzepřít, a oběti, které museli přinést. Vláda ČR již v minulosti ocenila bývalé československé občany německé národnosti, kteří se postavili nacismu, a je dobře, že výstava „Odpor křesťanských sudetských Němců 1938–1945“ zvýší povědomí o jedné z takových skupin,“ prohlásil český premiér Bohuslav Sobotka, který je patronem výstavy.

Od května 2017 bude výstava k vidění v těchto městech: Olomouc, Karlovy Vary, Plzeň, Šumperk, Svitavy, Ústí nad Labem a Liberec.


Více o výstavě Svědkové lidskosti