Empírový skleník na Hradě rozkvetl a proměnil se na salón

Foto: Ivana Vonderková

Empírový skleník na Pražském hradě rozkvetl. Výstava Předjaří v Královské zahradě je věnována císařovně a královně Marii Terezii, od jejíhož narození letos uplyne 300 let. Je tu i nábytek, zlaté rybičky a nádoba s rostoucím ananasem, který prý svého času posloužil jako úplatek.

Foto: Ivana Vonderková
Zahradníci se pořádně zapotili. Výstavu připravovali už od září loňského roku. Museli totiž odhadnout dobu, aby byly v době výstavy květiny v plném květu. To se povedlo. Na návštěvníky tu ještě do konce týdne čeká na čtyři tisíce kvetoucích rostlin. Kromě přestavby hradu se totiž Marie Terezie věnovala i zahradám.

"Především je chtěla nechat opravit, protože byly zpustošené po dvojím bombardování Pražského hradu Bedřichem II. Velikým. Byly velice zplundrované. I proto tady máme vystavený ananas, protože se věří, že zahradníci zachránili Královskou zahradu tím, že uplatili okupanty ananasem,"říká kurátor umění Správy Pražského hradu Jaroslav Sojka.

Výstava se koná už po páté a podle reakcí lidí, se povedla.

"Myslím, že je ještě lepší, než kdykoliv předtím. My sem chodíme pravidelně každý rok, a je to krása."

Zlaté rybičky v porcelánu

Foto: Ivana Vonderková
Dokonce tu jsou i zlaté rybičky. Tři přání jako v pohádkách sice nesplnily, ale trochu překvapivě plavaly nikoliv v akváriích, ale v porcelánu.

"To bylo tehdy běžné, že se zlaté rybky chovaly v porcelánových nádobkách, které původně ve staré Číně byly nádobkami na svitky učenců. Teprve později se staly akvárii a Evropa je přijala jako květníky."

Jak dodal Jaroslav Sojka, na výstavě jsou kromě květin i historické předměty spojené s Marií Terezií. Skleník se totiž v době výstavy proměnil na salón. Marie Terezie měla ráda hezký nábytek. Proto je tady rokoková sedací souprava, vázy, obraz Marie Terezie s dětmi, kterých měla celkem 16, dospělosti se dožila ale jen 11.

Marie Terezie přestavěla celý Hrad

Foto: Ivana Vonderková
Na Pražském hradě se odehrávala i korunovace Marie Terezie v roce 1743.

"Dosáhla toho, čeho nedosáhl Rudolf II. Přestavěla celý Pražský hrad od východu k západu, a dala mu jednotící podobu současné barokní rezidence. Zanikl středověký hrad a vytvořil se barokní zámek s prvním hradním nádvořím. Tu grandiózní přestavbu vedl hradní architekt Nicola Pacassi, což byl vídeňský rodák. Mimo jiné postavil celou řadu kostelů a byl také tvůrcem prvních manufaktur."

Ve skleníku jsou i modely soch zápasících Herkulů. Habsburkové totiž odvozovali svůj původ právě od antického hrdiny Herkula. Sochy daly jméno i Bráně gigantů, na kterou shlížejí na prvním nádvoří. Právě ta zakončovala tereziánskou přestavbu Hradu.

Výstavou to nekončí

Jak dodal kurátor Jaroslav Sojka, pouze u jedné vzpomínky na Marii Terezii nezůstane.

"Druhá akce bude v den narozenin Marie Terezie. Narodila se před 300 lety 13. května. Bude se otevírat hradní sezóna. Uvidíme i průvod Marie Terezie, její děti, a podobně. Poslední akcí bude velká výstava, která se otevře v Ústavu šlechtičen v Jiřské ulici. Ta bude věnovaná Marii Terezii jako české královně, ženě, která nechala přestavět Pražský hrad."